ЗСУ сподіваються прорвати лінію у напрямку Олешек: карти ISW

ЗСУ сподіваються прорвати лінію у напрямку Олешек: карти ISW

ЗСУ просунулися через залізницю на північний схід від Кліщіївки, і продовжували наступальні дії на південь від Бахмуту. Українські атаки змусили російські війська залишити деякі позиції поблизу Новодонецького.

Росія здійснює передислокацію одного із підрозділів із західного Запорізького напрямку до Херсонської області, вказуючи на те, що російське командування розглядає дії України на східному березі як суттєву загрозу.

Українські війська сподіваються прорвати лінію Підстепове-Піщанівка у напрямку Олешек.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Операція №1 – Луганська область

За словами інституту, російські війська провели наступ під Куп’янськом 23 жовтня і домоглися обмеженого підтвердженого поступу. Російські війська трохи просунулися на південний схід від Іванівки.

Російські джерела стверджували, що українські війська 23 жовтня безуспішно атакували поблизу Куп’янська. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили українські атаки в районі Сіньківки та Іванівки.

Генштаб повідомив, що українські сили відбили російські атаки в районі Сіньківки та Іванівки. Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що підрозділи російської армії атакували в районі Іванівки та Кислівки, а також безуспішно атакували поблизу Сіньківки. Українські військові відбили російські атаки в районі Надії та в районі Серебрянського лісництва.

Представник штурмової бригади прикордонної охорони України “Сталевий кордон” Іван Шевцов заявив, що російські війська змінили свою тактику та проводять атаки групами до 30 осіб без спорядження у напрямку Куп’янська, тоді як російські сили атакують силами від 30 до 50 осіб з використанням важкої техніки. у напрямі Лимана.

23 жовтня російські війська провели наступальні операції вздовж лінії Сватово-Кремінна, але підтверджених успіхів не досягли.

Російські джерела стверджували, що українські війська 23 жовтня безуспішно атакували вздовж лінії Сватово-Кремінна. Міністерство оборони Росії та інші російські джерела стверджували, що російські війська відбили атаки поблизу Надії, Новоєгорівки, Григорівки, Діброви та у Свято-Покровському напрямку.

Операція №2 – Донецька область

Як повідомляє ISW, 23 жовтня українські війська успішно провели наступальні операції під Бахмутом. ЗСУ просунулися через залізницю на північний схід від Кліщіївки, підтверджуючи попередні заяви, зроблені як українським Генштабом, так і російськими блогерами з 18 жовтня.

Генштаб повідомив, що українські війська продовжували наступальні дії на південь від Бахмуту. Також повідомляють, що російські війська безуспішно атакували поблизу Богданівки, Хромового, Іванівського, Кліщіївки, Андріївки та Дружби.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив 23 жовтня, що підрозділи російської армії діють поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Російські джерела стверджували, що українські сили успішно контратакували поблизу Хромового та у напрямку Богданівки. Міністерство оборони Росії заявило, що українські сили безуспішно атакували поблизу Богданівки. За їхніми словами, російські війська відбили українські атаки та завдали ударів по районах зосередження українського персоналу та техніки поблизу Берехівського водосховища та Кліщіївки, а також у напрямку Соледара.

Російські війська проводили наступальні операції під Бахмутом, але не досягли будь-яких заявлених чи підтверджених успіхів.

Російські та українські джерела заявили, що російські війська атакували на схід від Кліщіївки, неподалік Андріївки та Хромового, а також у напрямку Богданівки.

22 жовтня російський блогер заявив, що російські війська минулого тижня вперто атакували поблизу Кліщіївки та Андріївки, але важко відтісняли українські сили від залізниці через те, що висоти в цьому районі знаходяться під контролем України.

Як повідомляє ISW, російські війська провели наступальні операції під Авдіївкою та просунулися на південний захід від Красногорівки.

Російські джерела стверджували, що російські війська просунулися майже на два кілометри в районі Авдіївки за останні кілька днів. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися в районі Первомайського і до залізничної лінії на північ від району сміттєзвалищ на північний захід від Авдіївки.

Українське джерело заявило, що звалище відходів є оскаржуваною “сірою зоною”, а російський блогер 22 жовтня заявив, що російські війська не можуть взяти під контроль звалище відходів через сильний вогонь української артилерії.

Інший російський блогер 22 жовтня заявив, що російські війська прорвалися до терикону та залізниці поблизу Степового і відкинули українські сили назад поблизу Північного та Спартака минулого тижня.

Українське джерело заявило, що бригади російської армії просунулися в районі Досвідченого та Водяного. Машовець заявив, що підрозділи російських бригад відкинули українські сили на 200 метрів тому в районі Досвідченого і підрозділи однієї з бригад закріпилися на захід від Красногорівки.

За словами Генштабу, російські війська безуспішно атакували поблизу Кераміка, Степового, Тоненького, Авдіївки, Досвідченого, Первомайського та на південь від ресторану “Царське полювання” на південь від Авдіївки.

Російські війська формують штурмові групи. Деякі бригади передислокували з Лиманського напрямку до району Авдіївки.

За словами інституту, 23 жовтня російські війська провели наступальні операції на південний захід від Донецька, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Російський блогер стверджував, що російські війська просунулися в районі Невельського та атакували в районі Новомихайлівки та в Мар’їнці.

Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Мар’їнки, Невельського, Перемоги та Новомихайлівки. Російський блогер заявив, що позиційні бої продовжуються поблизу Мар’їнки, Новомихайлівки та Вугледара.

Українські війська не проводили жодних заявлених чи підтверджених наземних атак на південний захід від Донецька 23 жовтня.

Південна вісь

23 жовтня російські війська продовжили наземні атаки в районі Донецько-Запорізької області і трохи просунулися на північ від Приютного. Декілька російських джерел стверджували, що російські війська контратакували і просунулися майже на 3 кілометри поблизу Приютного, хоча доступні відеозаписи з геолокацією лише підтверджують, що російські сили просунулися в цьому районі менш ніж на кілометр.

Російські блогери також стверджували, що російські війська намагалися покращити свої тактичні позиції поблизу Новодонецького, Новомайорського та Урожайного.

Український генеральний штаб повідомив, що російські війська провели безуспішні атаки на південний схід від Великої Новосілки в районі Золотої Ниви та Пречистівки.

За словами російських джерел, українські війська провели наземні атаки в районі кордону Донецької та Запорізької областей 23 жовтня і, як повідомляється, досягли обмеженого поступу. Один із військових блогерів заявив, що українські атаки змусили російські війська залишити деякі позиції поблизу Новодонецького. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська зупинили ротацію українських військ поблизу Новомайорська.

23 жовтня російські війська провели контратаки у західній частині Запорізької області та, як повідомляється, відновили деякі втрачені позиції.

Генштаб заявив, що російські війська провели безуспішні наземні атаки поблизу Роботиного, Вербового та на південний схід від Малої Токмачки.

Депутат від окупаційної адміністрації Запорізької області Володимир Рогов заявив, що російські війська розпочали контратаку поблизу Вербового та відбили кілька опорних пунктів.

Міністерство оборони Росії опублікувало відеозапис того, як одна з дивізій російської армії експлуатує термобаричну артилерійську систему TOS-1A поблизу Вербового.

За повідомленнями Інституту, 23 жовтня українські війська продовжили наступальні операції у західній частині Запорізької області, але не досягли будь-яких заявлених чи підтверджених успіхів. Генштаб повідомив, що українські війська продовжують наступальні операції у Мелітопольському напрямку.

Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська відбили українську атаку поблизу Роботиного. Декілька російських блогерів стверджували, що ЗСУ почали атаки на лінії Роботине-Вербове і на північний захід від Роботиного у напрямку Копані, але російські війська відбили атаки.

Російський блогер заявив, що локальні та позиційні атаки продовжуються на захід від Роботиного на ділянці фронту Жеребрянки-П’ятихатки.

Як повідомляють російські джерела, російські війська відтіснили українські війська з деяких нещодавно захоплених українських позицій на східному (лівому) березі Херсонської області, але зазначали, що українські сили все ще зберігають присутність на східному березі.

Два відомі російські військові блогери заявили, що російські війська контратакували і відкинули українські війська з позицій у Кринках.

Українські війська просунулися до позицій на північ від Підстепового. Російські джерела стверджували, що українські сили продовжують діяти на східному березі між Кринками та Підстепним, і попереджали, що українські війська сподіваються прорвати лінію Підстепне-Піщанівка у напрямку Олешек.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що російські війська, мабуть, створюють групу “мобільного тактичного резерву”, що складається з мотострілкових підрозділів та батальйонів різних приватних військових компаній (ЧВК) у районі Олешек, для швидкого розгортання невеликих груп у спірних районах на східному березі.

Машовець також повідомив, що Росія здійснює передислокацію одного із підрозділів із західного Запорізького напрямку до Херсонської області, вказуючи на те, що російське командування розглядає дії України на східному березі як суттєву загрозу.