Україна схожа на потопельника, який хапається за соломинку: Дуда про ембарго на українське зерно

Україна схожа на потопельника, який хапається за соломинку: Дуда про ембарго на українське зерно

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що в питанні імспорту українського зерна його країна захищатиме інтереси власних фермерів. Крім цього, він порівняв Україну з “потопельником, який хапаєтсья за соломинку”.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Polskie Radio.

За його словами, Польща не закрила свої кордони для українського зерна, а встановила транспортні коридори, через які зараз проводиться нібито вдвічі більше зерна, ніж в лютому цього року. Він також додав, що його країна хоче допомогти Україні, але має відстоювати інтереси власних фермерів.

Коментуючи риторику України в цьому питанні, він порівняв її з “потопельником, який хапається за соломинку”.

“Чи повинні ми діяти, щоб захистити себе від травм від потопаючого? Звичайно, ми повинні діяти, щоб захистити себе від того, щоб потопаючий нам не завдав шкоди, тому що якщо потопаючий заподіяє шкоду і втопить нас, йому не буде допомоги”, – сказав Дуда.

Він також повідомив, що запланована зустріч з Володимиром Зеленським не відбулась через перенесення часу його виступу на Генасамблеї ООН.

“Наразі це питання зняте з порядку денного”, – сказав Дуда, висловивши сподівання у тому, що зустріч відбудеться пізніше.

Заборона на зерно та позов до СОТ

У квітні цього року Польща ввела заборону на імпорт українського зерна та іншої агропродукції, після чого інші країни Східної Європи зробили те ж саме. Тоді Єврокомісія дозволила Польщі, Угорщині, Словаччині, Болгарії та Румунії заборонити пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику з України.

Однак з 15 вересня заборона була скасована, однак Польща, Словаччина та Угорщина заявили про подальші обмеження, попри рішення Єврокомісії.

19 вересня Україна подала позови проти Польщі, Словаччини та Угорщини до Світової організації торгівлі через заборону на імпорт зерна.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до Нью-Йорку мав зустрітися з Дудою і обговорити це питання.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.