Україна незабаром отримає F-16, але про ATACMS Байден поки не сказав ні “так”, ні “ні”, – Міллі

Україна незабаром отримає F-16, але про ATACMS Байден поки не сказав ні "так", ні "ні", - Міллі

Україна невдовзі отримає винищувачі американського виробництва F-16. Питання про постачання ATACMS поки не вирішено.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю, яке голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі дав каналу Al-Mamlaka (Йорданія).

“F-16. Насправді це рухається вперед. Існує програма навчання, і вони, ймовірно, отримають F-16… у недалекому майбутньому”, – сказав він.

За його словами, Вашингтон все ще обговорює питання про надання армійських тактичних ракетних систем дальньої дії, відомих як ATACMS, які потрібні Україні та досягають тилу ворога, включаючи територію Росії.

“Вони отримали далекобійну артилерію за допомогою керованої ракетної системи залпового вогню (GMLRS), а британці надали інші типи можливостей, які є і в інших країнах. Таким чином вони отримали багато артилерії”, – сказав Міллі, зазначивши, “ATACMS – спірна тема “.

Він заявив, що Україна не отримала ATACMS з багатьох причин, а питання, як і раніше, “на столі”.

“Президент Байден на даний момент не сказав ні “ні”, ні “так””, – сказав Міллі.

F-16 для України

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що отримав обіцянки від Данії та Нідерландів та Норвегії поставити F-16, заявивши, що вони посилять протиповітряну оборону України та допоможуть її контрнаступу проти російських сил. Відомо, що Київ отримає щонайменше 61 літак із Данії та Нідерландів.

Сполучені Штати найближчим часом мають намір розпочати навчання українських пілотів на F-16. Літня підготовка розпочнеться у жовтні на базі Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона.

ATACMS – це твердопаливна балістична ракета класу “земля-земля” виробництва американської компанії Lockheed Martin з дальністю застосування до 300 км. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS.

Нещодавно президент США Джо Байден підтвердив, що Сполучені Штати розпочали розгляд передачі ЗСУ цих ракет.