ЄС хоче створити фонд підтримки армії України на 20 млрд євро, – Politico

ЄС хоче створити фонд підтримки армії України на 20 млрд євро, - Politico

Європейський Союз розглядає можливість створення спеціального фонду для підтримки української армії на наступні чотири роки на загальну суму до 20 млрд євро.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

П’ять поінформованих дипломатів повідомили виданню, що пропозиція не передбачає те, що ЄС безпосередньо платитиме за українське озброєння. Замість цього Брюссель допоможе країнам покрити власні витрати на закупівлю і передачу таких товарів, як боєприпаси, ракети та танки. Це також допоможе оплатити навчання українських військових.

Пропозиція щодо створення спеціального військового фонду є частиною більш широких зусиль ЄС, спрямованих на демонстрацію своєї довгострокової підтримки України. Дипломатичне крило ЄС, Європейська служба зовнішніх справ, також розробила план, який пропонує низку зобов’язань у сфері безпеки, які ЄС може взяти на себе перед Україною в найближчі роки.

Ідея також доповнює пропозицію ЄС виділити 50 млрд євро на невійськову допомогу Україні в період між 2024 і 2027 роками.

Нова пропозиція щодо військового фінансування була надіслана країнам ЄС у понеділок для ознайомлення, а міністри закордонних справ ЄС розглянуть її у четвер під час зустрічі в Брюсселі. Мета, за словами двох дипломатів, полягає в тому, щоб ухвалити пропозицію до осені.

Зазначимо, що ЄС неодноразово стикався з труднощами при спробах затвердити поступове поповнення свого збройового фонду для України – політичні суперечки призводили до затримок, а Угорщина створювала перепони, розвиваючи зв’язки з Росією.

Водночас створення нового фонду може зробити військову підтримку України передбачуваною в довгостроковій перспективі.

Фінансова допомога Україні

У червні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала виділення нового пакета фінансової допомоги у розмірі близько 50 млрд євро для підтримки України.

Bloomberg повідомляло, що допомога має надаватися у вигляді грантів, пільгових кредитів та гарантій протягом 4 років – з 2024 по 2027 роки. При цьому розмір щорічної підтримки буде меншим, ніж 18 млрд євро, які ЄС пропонує цього року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.