Російського генерала Суровікіна затримали після заколоту “вагнерівців”, – FT

Російського генерала Суровікіна затримали після заколоту "вагнерівців", - FT

Російського генерала Сергія Суровікіна затримали після невдалого заколоту найманців ПВК “Вагнера”. Його підозрюють в тому, що він обрав сторону Євгена Пригожина під час бунту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

“Від Суровікіна, високопоставленого російського генерала, який, як відомо, мав добрі стосунки з власником ПВК “Вагнера” Євгеном Пригожиним, не було жодних повідомлень протягом кількох днів. Його затримали”, – пише видання, посилаючись на трьох осіб, знайомих із цим питанням.

Втім, досі залишається незрозумілим, чи Суровікіну висунули звинувачення в участі в бунті під проводом Пригожина в суботу, чи просто затримали для допиту.

Як пише видання, члени московської еліти заявили, що глава Кремля Володимир Путін розпочав операцію з очищення верхівки служб безпеки. Оскільки диктатор намагається придушити спротив критиків, відновити порядок і свій авторитет після першої спроби державного перевороту в Росії за останні три десятиліття.

“Путін знав про [плани заколоту Пригожина] заздалегідь, як ми розуміємо, і тому міг до певної міри підготуватися. Він міг побачити, хто що робив того дня. І зараз займається чисткою”, – сказав виданню західний урядовець.

Також чиновник сказав, він вважає, що Суровікін був затриманий, додавши, що “буде більше людей, яких теж це спіткає”.

Суровікіна допитали й відпустили?

Джерела російських журналістів “Важливих історій”, близькі до Генштабу Міноборони РФ та ФСБ, стверджують, що Суровікін нібито не заарештований і не перебуває у СІЗО “Лефортово”. За їхніми словами, генерала допитували, але згодом відпустили.

При цьому джерело Bloomberg стверджує, що Суровікіна протягом кількох днів допитували військові прокурори про його зв’язки з Пригожиним. За словами співрозмовника агентства, генерал “утримується в одному місці, але не у в’язниці”.

Тим часом дочка Суровікіна розповіла Телеграм-каналу Baza, що з її батьком “нічого не сталося”.

Зв’язки Суровікіна із “вагнерівцями”

Попри те, що Суровікіна швидко понизили в посаді (раніше він очолював війська РФ в Україні), він залишався фаворитом серед більш жорсткої провоєнної спільноти в Росії, і цієї весни почав діяти як куратор ПВК “Вагнера”.

Коли конфлікт Пригожина з військовим істеблішментом у Москві загострювався, Суровікін, як вважають, виступав посередником.

Після того, як конфлікт переріс у збройне повстання проти оборонної еліти в Москві ввечері в п’ятницю, Суровікін записав коротку заяву, в якій закликав найманців “Вагнера” скласти зброю. Потім він зник.

“Його немає вдома. Ні з ним, ні з його охороною немає жодного контакту”, – сказав FT у середу один із людей, знайомих із ситуацією.

ЗМІ повідомляли про арешт Суровікіна

Нагадаємо, раніше чутки про арешт Суровікіна поширив так званий російський “військовий блогер” Володимир Романов. За його інформацією, генерала заарештували ще 25 червня – наступного дня після заколоту “вагнерівців”.

Згодом про це повідомило і The Moscow Times. Як розповіли виданню два джерела, близькі до апарату Міноборони РФ, закомандувача об’єднаного угрупування російських військ в Україні генерала Сергія Суровікіна заарештували. Однак жодних подробиць не надали. Лишень повідомлялося, що Суровікіна затримали за підозрою, що той під час заколоту обрав бік Пригожина.

Що кажуть в Кремлі

Як пишуть в ЗМІ, Суровікін також конфліктував із керівництвом Міністерства оборони щодо тактики та стратегії окупантів в Україні, що призвело до того, що Путін понизив його з посади керівника російського вторгнення лише через кілька місяців роботи.

Своєю чергою в Кремлі відмовилися відповідати на будь-які запитання щодо Суровікіна і сказали журналістам, що подібні питання має коментувати в Міноборони.

Коротко про Суровікіна

Нагадаємо, що восени російську армію вторгнення офіційно очолив так званий генерал “Армагедон” Сергій Суровікін. Він прославився ракетним обстрілом енергооб’єктів в Україні. Однак на цій посаді пробув не так довго. Взимку його замінили на голову Генштабу РФ Валерія Герасимова.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.