Данія та Норвегія передадуть Україні нову партію артилерійських снарядів

Данія та Норвегія передадуть Україні нову партію артилерійських снарядів

Данія у співпраці з Норвегією передасть Україну нову партію артилерійських боєприпасів. Йдеться про 9 тисяч снарядів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міноборони Данії.

За інформацією Міноборони, Норвегія передасть власне снаряди, а Данія – заряди до них, запали, розрядники та вогнепровідні трубки.

Крім того, Норвегія окремо передає Україні 7 тисяч боєприпасів з власних запасів, вони вже прямують до України.

“Україна все ще має нагальну потребу в боєприпасах у своїй боротьбі проти Росії. Данія, разом з іншими країнами ЄС і НАТО, перебуває в процесі узгодження низки різних заходів. Разом з Норвегією ми можемо відправити понад 9000 артилерійських снарядів у повному комплекті протягом короткого часу”, – заявив виконувач обов’язків міністра оборони Данії Троельс Лунд Поульсен.

Цього тижня також повідомлялося, що Данія передала Україні ще 1500 артилерійських снарядів і 500 гранат. У квітні Данія та Норвегія надали українській армії 8 тисяч артилерійських боєприпасів.

“Україна має нагальну потребу в артилерійських боєприпасах. Тому ми вирішили об’єднати зусилля з Данією для нової допомоги, щоб Україна отримала боєприпаси якомога швидше”, – зазначив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам.

Реакція України

Президент України Володимир Зеленський подякував Норвегії та Данії за новий пакет допомоги.

“Додаткова партія артилерійських снарядів – украй потрібна Україні на полі бою. Разом наближаємо нашу спільну перемогу”, – написав глава держави у своєму Twitter.

Допомога Данії та Норвегії

Норвегія та Данія, як й інші країни Європи, підтримали Україну з початку повномасштабного вторгнення РФ. Вони не були в лідерах з постачання техніки, але після створення Контактної групи з питань оборони України надали зброю українській армії.

Норвегія передала артилерію, танки та боєприпаси. Данія надала гаубиці, снаряди та іншу техніку, а також приєдналася до авіаційної коаліції.

Міноборони Данії заявило, що буде навчати українських пілотів на винищувачах F-16. За інформацією ЗМІ, навчання може розпочатися у серпні.